Despre mine

M-am născut in 1971, in dulşile târg al Botoşanilor, care mi-a fost dintotdeauna şi îmi este în continuare foarte drag sufletului : un oraş liniştit , cu o lumină blândă şi un tempo relaxat în orice anotimp , supranumit într-o vreme oraşul grădinilor . Sunt un Taur tipic cu ascendent in diametral opusul Scorpion , am trecut de 40 de ani şi sunt pasionat de călătorii, scufundări, poezie , fotografie , muzică, explorarea conştiinţei, mersul pe jar, vindecarea sufletului şi – deloc în ultimul rînd – de metodele tradiţionale de vindecare .

Ca pregătire profesională , sunt inginer mecanic ( T.C.M. ) după prima facultate absolvită în 1996, psiholog licenţiat din 2008, iar în afară de studiile universitare, am mai urmat o gamă largă de cursuri de calificare şi perfecţionare profesională , în special în domeniul managementului productiei, serviciilor si vânzarilor, training in vânzări directe, crowd and crisis management, al psihologiei comunicării şi al relaţiilor cu publicul , al psihoterapiei sistemice şi al terapiilor holistice şi tradiţionale, leadership şi train the trainers ( formator de formatori ) .

Interesul pentru metodele de vindecare holistice şi tradiţionale mă caracterizează de când mă ştiu; primele învăţături din această vastă zonă a rugăciunii, a vindecării intuitive şi spirituale le-am primit de la mama, apoi de la bunica şi de la bunicul meu din partea mamei , cu incepere de la frageda vârstă de 2 ani, continuând cu o serie de vise iniţiatice de-a lungul mai multor ani, vise în care călătoream în tărâmurile în care sufletul se duce după plecarea din această viaţă . Am avut dintotdeauna un interes puternic pentru viaţa sufletului după moartea corpului fizic . Am crescut citind împreună cu poveştile copilăriei şi literatură de vindecare cu plante, reflexologie, yoga şi antrenament autogen etc.

Încă din anii de liceu am avut şansa de a avea o legătură specială, care s-a menţinut de-a lungul a aproape 30 de ani ( din 1984 încoace ), cu un veritabil învăţător spiritual în persoana dirigintelui clasei din care făceam parte, dl. Profesor Mihai Tironiac, un om excepţional, ale cărui idei, înţelegeri şi viziuni din anii ’80 le regăsesc mereu şi mereu în cele mai noi apariţii editoriale ale anilor de după 2000 din domeniul fizicii cuantice, vindecării holistice şi al spiritualităţii.

Din anii de liceu m-am familiarizat cu psihologia lui Sigmund Freud , citindu-i aproape întreaga operă , într-o perioadă în care lucrările sale erau foarte greu de găsit în limba română, şi tot atunci am început să fiu fascinat de psihoterapie şi psihiatrie, în accepţiunea lor ideală de metode de vindecare a sufletului, căutând şi citind tot ce mi-a căzut în mână din aceste domenii: Petre Brânzei, Ion Biberi , etc . Acest interes continuă  şi acum.

De-a lungul anilor primei facultăţi ( 1990-1996 ) m-am apropiat de creştinism, fiind atins profund de mesajul de iubire, vindecare şi comuniune cu Divinitatea al lui Iisus Christos; în acei ani am intreprins o cercetare comparativă experienţială a mai multor confesiuni creştine, începând cu o serie de mișcări harismatice ( care cred că miracolele de vindecare descrise în Biblie sunt de actualitate și pot avea loc și astăzi, cu ajutorul rugăciunilor și binecuvântării și grației divine), și găsind în cele din urmă că puterea, profunzimea, frumuseţea, coerenţa şi înţelepciunea Ortodoxiei sunt inegalabile pentru mine personal .

Cred că fac parte dintre aceia cărora mai curând le vorbeşte această frumuseţe, iubire şi profunzime , decât dintre aceia care sunt revoltaţi, anti-dogmatici, anti-ritual şi care găsesc cu uşurinţă pricină de ne-mulţumire şi de denigrare a bisericii şi a clerului. Totuşi, dintotdeauna, experienţa mistică şi iubirea de Dumnezeu şi de oameni a Sfinţilor şi a celor ce trăiesc în fiinţa lor iubirea de Dumnezeu şi de oameni a lui Hristos a fost cea care mi-a înflăcărat inima şi m-a inspirat , iar nu birocraţia şi latura politică sau cea instituţională a credinţei. Pentru mine, faimosul dicton „ Crede şi nu cerceta ” înseamnă nu încercarea de a ţine masele în ignoranţă- cum a fost deseori interpretat, și poate nu total greșit, ci smerirea minţii umane , oricât de strălucitoare ar fi ea, în faţa misterului necuprins al Divinităţii, împreună cu adoptarea unei atitudini de încredere.

Într-atât de mult am fost atins de această frumoasă tradiţie creştină încât mi-am dorit să devin preot creştin ortodox, studiind, pe lângă Vieţile Sfinţilor, lucrările misticilor şi ale Sfinţilor Părinţi , precum şi ale unor teologi clasici şi ale unora contemporani precum Părintele Stăniloaie, Vladimir Lossky, etc şi manualele necesare admiterii la facultatea de teologie .

Acest vis, de a fi preot, încă arde în sufletul meu. Găsesc continuu inspiraţie, ajutor, consolare şi graţie în Cei precum Sfântul Serafim de Sarov, Părintele Arsenie Boca , Părintele Iustin Pârvu şi mulţi alţii.

O altă zonă de major interes pentru mine în toţi aceşti ani a constituit-o abordarea psihosomatică a sănătăţii şi a bolilor, medicina tradiţională chineză , acupunctura, qi-gong-ul etc. În ultimii 15 ani, am urmat mai multe cursuri de terapii holistice și am învăţat masaj, presopunctură şi reflexoterapie , ReiKi , bioenergie, radiestezie, am participat la cursuri şi stagii de QiGong şi arte marţiale , am devorat mai toată literatura de vindecare naturistă , ezoterică şi de spiritualitate care mi-a fost accesibilă şi care formează locurile comune ale pasionaţilor de terapii holistice şi neconvenţionale din zilele noastre .

Am călătorit mult- şi plănuiesc să călătoresc şi mai mult – şi am prieteni pe toate continentele ,de toate culorile şi de aproape toate religiile .

În şamanism am găsit o democraţie a revelaţiei şi un set de metode pe cât de simple, pe atât de profunde şi de eficiente de a accesa cunoaşterea spirituală . În aceste metode de explorare a propriei conştiinţe şi de interacţiune cu alte fiinţe am găsit o cale mistică deschisă realmente oricui , fără sisteme birocratice şi fără ierarhii piramidale de putere cu înclinaţii politice sau sectare.

Am găsit întregul, iubirea , vindecarea , perenitatea şi profunzimea , seriozitatea şi umorul , misterul şi inefabilul de care îmi era atâta dor şi am găsit un cadru experienţial şi explicativ atât de vast şi de omniprezent încât simt că am ajuns la marea Mamă , acolo unde cu toţii suntem copii ai Creatorului şi fraţi şi surori cu tot ceea ce există, şi unde căutările nu se sfîrşesc , ci începe bucuria fără cuvinte – doar cu cântece şi dansuri şi vise şi viziuni- a explorării în unitate , în conştiinţă , în sufletul propriu şi al lumii .

Dată fiind această pasiune , am pus online in toamna anului 2005 primul ( şi deocamdata singurul ) website dedicat şamanismului din Romania, www.nierika.ro , şi am organizat primele workshopuri experienţiale de vindecare şamanică din România, avându-l ca invitat pe Howard G. Charing din Marea Britanie, un invăţător harismatic şi un vindecător extraordinar de puternic şi de profund.

Pregătirea mea în domeniul şamanic cuprinde stagii extensive de vindecare cu plante ( inclusiv în Amazonia ), visarea şamanică, munca spirituală psihopompă şi cea de deposesie în tradiţia spiritistă braziliană a mesei albe , vindecarea prin sunet/cântec , recuperarea sufletului şi vindecarea cu lumină spirituală conform învăţăturilor Sandrei Ingerman , călătoria înaintea naşterii şi Shamanic Core Processing cf. Howard G. Charing & Leo Rutherford , ceremoniile focului pentru purificare, eliberare de emoţii şi transformare, precum şi pentru depăşirea propriilor limite şi frici şi luarea de decizii în acord cu propria ghidare interioară , lucrul cu Roata Leacului etc.
Am învăţat atât de la vestici care au pornit în viaţă din aproximativ acelaşi cadru social, spiritual şi de idei ca şi noi, românii zilelor de acum, şi au ajuns la şamanism în urma chemării lor personale, urmând apoi cursuri şi programe independente şi de-ale Fundaţiei Pentru Studii Şamanice şi ulterior predând pentru această Fundaţie şi/sau independent , cât şi de la şamani şi vindecători tradiţionali din Indonezia, Bali, Anzii Peruani, Amazonia, Brazilia , Siberia şi Turtle Island / S.U.A. .
Pe lângă această instruire experienţială extensivă şi pe lângă lecturile îndelungate şi experienţele personale din acest domeniu, am avut privilegiul de a lucra îndeaproape cu mai mulţi şamani foarte puternici şi de a asista- uneori de a conlucra la un mare număr de sesiuni individuale de vindecare ţinute de ei . Astfel, în propria mea practică cu clienţi , beneficiez de o paletă largă de posibilităţi . Am văzut suficiente miracole întâmplându-se pentru a avea încredere în aceste metode, dar încă mă mai minunez când aparent imposibilul are loc.

Am avut onoarea si placerea de a traduce in limba romana minunata carte “Plant Spirit Shamanism”, scrisa in mare parte de bunul meu prieten si invatator Howard G. Charing si publicata in Romania  de Cartile Elena Francisc in 2007, cu titlul “Shaman.Spiritul Plantelor” :

 

precum si “Medicine For The Earth”- o capodopera de alchimie spirituala a Sandrei Ingerman – o alta invatatoare extraordinara pe care am  avut bucuria sa o cunosc personal- carte publicata in Romania de catre Editura For You, cu titlul “Leac Pentru Pamant “

O alta carte minunata pe care am avut privilegiul si bucuria de a o face disponibila publicului romanesc este “Arta vindecătoare a șamanului, în lumina psihoterapiei occidentale și a tradiției creștine”, scrisa de Dr. August Thalhamer, fost preot catolic, teolog, vindecator samanic si psihoterapeut , o personalitate enciclopedica si care imbina in prezenta sa multe din atitudinile, intrebarile, pornirile si intelegerile care ma caracterizeaza si pe mine:

 

In ultimii ani, am fost atins si impresionat in mod special de munca de constelatii sistemice familiale asa cum a fost ea prezentata de fondatorul acestei metode, germanul Bert Hellinger, si am regasit o adevarata simfonie a sufletului intru expresie, constientizare, vindecare si bucurie de a trai in practica acestei metode.

M-am instruit extensiv in aceasta zona cu Cornelia Nicola Nita( Germania ) de la care am invatat sa lucrez cu Constelatii ca ritual, constelatii-ceremonie si constelatii cu natura, si cu Barbara Morgan ( Marea Britanie), de la care am invatat sa lucrez cu constelatiile familiale clasice si cu constelatiile specifice traumei. In aceasta perioada am participat si la evenimente facilitate de Bert Hellinger & Sophie Hellinger si respectiv Franz Ruppert.

Am avut si privilegiul si bucuria de a traduce si publica in limba romana cartea despre constelatii familiale a Barbarei Morgan,

 “Întoarcerea acasă. Un prim pas în lumea Constelațiilor Familiale”

 

Din 2012 am inceput sa ofer workshopuri de weekend de Constelatii Familiale si sedinte individuale. Detalii :   https://aurelmocanu.ro/?p=149

Un capitol important al muncii care ma atinge, ma ajuta  si ma sustine si care este puternic inspirat din munca de Constelatii Familiale, dar si din zona samanica/traditionala este Vindecarea Ancestrala, in care folosesc rugaciunea, ritualul si ceremonia pentru a solicita ajutor in ceea ce priveste durerile si problematicile transmise transgenerational. Mai multe despre vindecarea ancestrala puteti citi la adresa de web  https://aurelmocanu.ro/?p=82 .

 

Printre acei oameni minunați de la care am avut privilegiul de a învăța sunt, într-o ordine cronologică a întâlnirii mele cu ei, Cmd. Claudian Dumitriu, Master Lin Kai Ting, Victoria Mocanu-Gheorghiță, Dr. Ovidiu-Dragoș Argeșanu, Howard G. Charing, Sandra Ingerman, Barbara Gramlich, Lama Geshe Lodoe Gyatso, Elena Francisc, dr. Aurelian Curin, Robert Moss, Nikolay Oorzhak, Carlos Sauer, Reiner Trenner, Cornelia Nicola “Sindhu” Niţa, Barbara Morgan, Angakkorsuaq Angaangaq, Joy Manne PhD, Dr. Vladislav Matrenitsky, Bert Hellinger, Ruby Gibson, Dr. Franz Ruppert, Vernon Foster, Rolf & Owsa Beckman, Dr. Ani Kalayjian, Dr. August Thalhamer și alții.
Am învăţat şi asistat pe mulţi oameni să îşi deschidă conştiinţa spre înţelepciunea lor interioară acordată cu înţelepciunea universului, proces in care am invatat in egala masura si eu, atat de la ei cat si impreuna cu ei .
Îmi face o mare bucurie a vedea ochii strălucitori şi expresiile feţelor extaziate ale celor ce , participând la aceste mai vechi decat antice –cred ca un cuvînt mai potrivit ar fi «preistorice» -metode de explorare personală şi a lumii ( lumilor ) , iniţial nu găsesc cuvinte potrivite pentru a-şi descrie experienţele şi uimirea de a se descoperi pe sine ca membri ai tribului purtătorilor de suflet contemporani . Îmi dă inspiraţie faptul că fiecare participant pleacă acasă cu o mai mare incredere in propriul suflet , cu mai multă cunoaştere şi putere pentru a-şi rezolva problemele şi cu mai multă bucurie şi minunare de a trăi misterul acesta cotidian pe care îl numim viaţă .